ЗВЕРНЕННЯ до наукових установ, університетів та дослідних центрів світу

В час, коли Україна стала епіцентром глобальних геополітичних змін, Міжнародний фонд імені Івана Франка разом з українськими вченими-гуманітаріями звертається до світової наукової спільноти, університетів, міжнародних організацій та наукових осередків із закликом об’єднатися довкола очищення науки від псевдонаукової доктрини «Русского мира» і відкрити Україну для світу, а світ – для України.

Сучасна наука загалом, й гуманітаристика зокрема, мусять реагувати на геополітичні зміни системним відкриттям світові України. Опір українців російському агресорові став несподіванкою, бо світ занадто мало знає про Україну. Однією з причин цього є те, що історія Центрально-Східної Європи, славістика, російські студії тощо транслюються на Захід переважно за посередництва Москви. Це теж є одним зі складником гібридної інформаційної війни. Про якість такої російської трансляції говорити не випадало. Колективний лист-підтримка вторгнення російської армії в Україну та фактичного геноциду українського народу від ректорів 700 російських університетів засвідчив, що російська наука обслуговує російські імперські забаганки, військово-промисловий комплекс, формує історичні міфи та допомагає розпалу шовінізму та російського нацизму.

Настав час про славістику загалом, та Україну зокрема як невід’ємної частини вільної Європи (з її історією та культурою) говорити з позицій вільної, відкритої науки, позбавленої московської ідеологічної інвазії.

Закликаємо Вас вже сьогодні відкривати нові українознавчі осередки – кафедри у провідних університетах, інститути, навчальні та дослідницькі програми. Вже сьогодні слід починати масштабні перекладацькі проєкти, створювати системні міжнародні майданчики для організації повного і всебічного очищення славістики, русистики та україністики від псевдонаукових положень та наративів, які сформувалися у світовій науці під впливом проросійських маніпулятиивних тверджень.

Разом, спільно звільнимо світ від російської енергетичної та військової агресії, а світову науку від московських імперських фейків! І нехай життя переможе смерть, а світло знань переможе темряву!

Міжнародний фонд Івана Франка – неурядова громадська організація, яка створена у 2015 році онуком Івана Франка Роландом. З 2016 року Фонд проводить Міжнародну премію імені Івана Франка, яка покликана розвивати у суспільстві критичне мислення та конкурентне наукове середовище, інкорпорувати українську гуманітарну науку у світову та відкривати Україну світові. За час існування Премії лауреатами ставали науковці з Австрії, Італії, України та Фінляндії.

 

 



Наші партнери