Київська вандрівка Івана Франка: історична реконструкція одруження.

У суботу, 3 жовтня, у столиці відбувся перформанс  «Іван Франко у Києві». Вандрівку для киян і гостей міста з Каменярем організовував Міжнародний фонд Івана Франка за підтримки Українського культурного фонду в рамках реалізації проєкту «Віртуальний музей «Іван Франко у Києві».

Біля Оперного театру галицький гість, роль якого виконував актор Станіслав Кирилов, зустрівся з Миколою Лисенком (актор Сергій Коваленко) і Павлом Житецьким (актор Юрій Деревенський),  приятелювання з якими було не тільки на ґрунті спільних духовних і наукових інтересів, але й особистісних.

Вандрівка з Іваном Франком супроводжувалася розповіддю про другий візит Франка до Києва у 1886 році, основним лейтмотивом якого було одруження Івана Франка з Ольгою Хоружинською.

Сьогодні можна було стати свідками цього знаменного дійства, яке організатори відтворили біля Національного музею літератури, де раніше містилася Колегія Павла Галагана. Саме тут 16 травня (4-го за старим стилем) 1886 року відбулося вінчання Івана Франка з Ольгою Хоружинською (роль якої виконувала Катерина Артеменко).

Зазначимо, що перформанси «Іван Франко у Києві» відбуваються щотижня, у вихідні дні. У прогулянці Києвом Франка супроводжують різні відомі діячі кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст., а дійство щоразу відбувається на іншій локації.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.



Наші партнери