Оголошено імена Лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка 2018 року

22 червня 2018 року, в Інституті Славістики Віденського університету (Австрія) відбулося засідання журі Міжнародної премії ім. Івана Франка, на якому було визначено цьогорічних лауреатів.

У номінації “За вагомі досягнення у галузі соціально-гуманітарних наук” лауреатом Міжнародноі премії ім. Івана Франка 2018 року став Йоганнес Ремі. Його праця “Брати чи вороги: Український національний рух та Росія, з 1840-х до 1870-х років” набрала найбільшу кількість балів журі і була визнана найкращою.

Рецензент монографії, професор Неапольського університету ім. Фрідріха ІІ Сімоне Аттіліо Беллецца наголосив, що книга Ремі є дуже добре дукоментованим дослідженням механізму цензури та репресій українського руху в царській імперії. « Надзвичайно докладний і барвистий портрет еволюції українського національного руху та Україно-російських відносин у ХІХ столітті»,- зазначив професор Беллецца.

У номінації “За вагомі досягнення у галузі україністики” перемогу здобула монографія «…І остання часть дороги. Іван Франко в 1908-1916 роках» авторства Ярослави Мельник.

Як зазначив рецензент монографії професор Борис Бунчук: «Поважний науковий здобуток Ярослави Мельник слугує всеохопному збагненню генія Франка».

«Праця є дуже важливою для пізнання самого Франка і часу, який описується в книзі! Я наче опинився біля Івана Франка», – зауважив член журі Євген Бистрицький.

Підсумовуючи засідання, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус висловив щиру подяку членам міжнародного журі за їхню плідну наукову дискусію, а також за обрання беззаперечних Лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка у 2018 році.

Зазначимо, що до складу міжнародного журі увійшло 12 вчених з університетів України, Австрії, Італії , Словаччини та Польщі.

Склад міжнародного журі, які обрали цьогорічних Лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка:
академік Мушинка Микола (Словаччина), професор Віденського університету Алоіз Вольдан (Австрія), професор Віденського університету Андреас Каппелер ( Австрія) , професор Неапольського університету ім. Фрідріха ІІ Сімоне Беллецца ( Італія), професор Одеського національного університету ім . І.Мечникова Тарас Вінцковський (Україна), професор Яггелонського університету Лешик Корпорович (Польща), професор, завідувач відділу філософії культури, етики і естетики, Інститут філософії НАН України Євген Бистрицький ( Україна ), професор Чернівецького національного університету ім. Федьковича Мар’ян Скаб (Україна), професор Львівського національного університету ім. Івана Франка, проректор Ярослав Гарасим (Україна), професор Українського Католицького університету Ігор Скочиляс ( Україна), професор Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова Володимир Савельєв ( Україна) та професор, лауреат Міжнародної премії ім. Івана Франка 2017 року Міхаель Мозер

Переможці Міжнародної премії ім. Івана Франка отримають грошову винагороду та золотий знак лауреата. Церемонія нагородження лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка відбудеться 27 серпня 2018 року на батьківщині І. Франка у Дрогобичі на Львівщині.

Нагадаємо, Міжнародну премію ім. Івана Франка засновано у 2015 році його онуком – Роландом Франком. Основною метою Премії є сприяння всеосяжному вивченню творчої, наукової, громадської діяльності Івана Франка, заохочення вчених з різних країн світу до проведення актуальних досліджень у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики. Премія є щорічною і вручається 27 серпня – у день народження Івана Франка. Лауреати Премії нагороджуються грошовою винагородою та золотим знаком лауреата.

Лауреати Премії попередніх років:

у 2016 році – архієпископ-емерит, колишній глава УГКЦ Любомир Гузар з науковою монографією “Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму”;
у 2017 році у номінації “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики” – професор Інституту славістики Віденського університету Міхаель Мозер з монографією “New Contributions to the History of the Ukrainian Language”;
у 2017 у номінації “За вагомі досягнення у галузі соціально-гуманітарних наук” – заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, академік Олег Шаблій з науковою роботою “Суспільна географія” у 2-х томах.



Наші партнери