Про Фонд

Інформація

про Благодійну організацію «Міжнародний фонд Івана Франка»

БО «Міжнародний фонд Івана Франка» створено у червні 2015 року за ініціативи РОЛАНДА ФРАНКА (онука Івана Франка), Ігоря Куруса та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Правління Фонду

ВОЛОДИМИР БУГРОВ, кандидат філософських наук, професор, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Київ, Україна);

ЯРОСЛАВ ГАРАСИМ, доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету ім. І. Франка (Львів, Україна);

ІГОР КУРУС, директор-розпорядник Фонду (Київ, Україна);

СВЯТОСЛАВ ПИЛИПЧУК, доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету імені І. Франка (Львів, Україна);

ТАМАРА СМОВЖЕНКО, докторка економічних наук, Голова правління Львівського товариства у м. Києві (Київ, Україна);

ІГОР СЕРДЮК, доктор історичних наук, професор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (Полтава, Україна).

Наша мета: Через просування та популяризацію наукового і творчого доробку Івана Франка, через культурну дипломатію та міжнародний науковий обмін виконати місію Фонду – відкрити Україну світові.

Завдання Фонду: Заохотити вчених та інтелектуалів з різних країн світу до проведення актуальних досліджень у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики задля поширення знань про наукову та культурну спадщину України у світовому контексті. Проєкти Фонду також спрямовані на міжнародне поширення об’єктивного розуміння феномену української ідентичності серед наукових спільнот, і в цьому контексті – на розвиток критичного мислення, зміцнення демократичних принципів та оцінок у сучасній гуманітаристиці та українознавстві.

До Консультативної ради Фонду входять 16 науковців та діячів з України, Австрії, Італії, Словаччини та Польщі https://frankoprize.com.ua/index.php/uk/sklad-pravlinnya-fondu/

З 2015 року Фонд організовує проведення Міжнародної премії імені Івана Франка.

Лауреати Премії 

2016

Блаженіший Любомир Гузар (Україна)

2017

Міхаель Мозер, професор Віденського університету (Австрія) та Олег Шаблій, професор Львівського національного університету імені Івана Франка (Україна)

2018

Йоганнес Ремі, професор Гельсінського університету (Фінляндія),

Ярослава Мельник, професор Католицького університету (Україна)

2019

Марія Ґрація Бартоліні, доцентка кафедри слов’янських мов Міланського університету (Італія)

2020

Ігор Сердюк, професор Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка (Україна)

2021

Леонід Тимошенко, професор Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка (Україна)

Детальніша інформація про лауреатів Премії за посиланням: https://frankoprize.com.ua/index.php/en/category/winners/

Детальна інформація про інші проекти Фонду, спрямовані на відновлення пам’яті та пам’яток життя Івана Франка розміщена на офіційному сайті – www.frankoprize.com.ua  та на сторінці у Facebook https://www.facebook.com/frankofund

Щорічна звітність Фонду https://frankoprize.com.ua/index.php/uk/finansova-zvitnist/

Претенденти на Премію у 2023 році https://frankoprize.com.ua/index.php/en/ 

 

Міжнародна премія імені Івана Франка в цитатах знакових постатей?

«Я дуже тішуся, що існує такий міжнародний фонд, бо нам це потрібно! …І дай Боже, щоб премія розвивалася і щоб знаходилися молоді науковці, які опрацьовуватимуть теми, що є для нас, для українців, дуже-дуже важливими»

Блаженнійший Любомир Гузар,

глава Української греко-католицької церкви 2005-2011 років,

перший лауреат Міжнародної премії імені Івана Франка у 2016 році

 

«Першочергове завдання Фонду — це вручення Міжнародної премії імені Івана Франка, яка дає нам змогу не лише краще пізнати Франка, а насамперед привернути увагу вчених із різних країн світу до проведення активних гуманітарних досліджень у галузі суспільних наук та україністики»

Роланд Франко,

онук Івана Франка, співзасновник Фонду

 

«Премія Франка є рідкісним випадком, коли в українській гуманітаристиці зійшлися обʼєктивність та доброчесність, фундаментальність та практичність, історична традиція та перспектива майбутнього… Переконаний, що шлях Премії Франка це дорога розвитку україністики в цілому світі…»

Володимир Бугров,

ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка,

співзасновник і член Правління Міжнародного фонду Івана Франка

 

«Міжнародна премія імені Івана Франка щедро сприяє розвиткові праці у гуманітарних науках, мотивує науковців в Україні й поза нею. Будь-яка участь у цій Премії – велика честь, адже нема сумніву, що високий рівень гуманітарних наук міцно підтримує українську культуру, українську ідентичність.»

Міхаель Мозер,

президент Міжнародної асоціації україністів, 

лауреат Міжнародної премії імені Івана Франка у 2017 р.



Наші партнери