У Львові презентували збірку спогадів Тараса Франка

«… шляхом аргументації «за» і «проти» віднаходив правду, переконував других або сам давався переконати», – так висловився про Батька Тарас Франко у своїх спогадах «Як Франко з синами спорив», збірка яких сьогодні була презентована у Львівському університеті.

На початку презентації декан філологічного факультету, професор Святослав Пилипчук наголосив на важливості видань такого типу, адже через спогади найближчих людей по-іншому пізнаємо геній Івана Франка, сприймаємо його не лише як громадського, політичного діяча, а передусім як людину, Батька, наставника. «У презентованій книзі маємо незнаний досі спогад сина Тараса про домашнє спілкування в родині Франків, про унікальні методи виховання, засновані на правді».

Ольга Нижник, упорядниця й авторка передмови, поділилася своїми враженнями від роботи з текстом Тараса Франка. «Вперше прочитавши машинопис, я зрозуміла, що Франко був зовсім іншим, ніж мені доводилося читати про нього раніше. Це були зовсім інші спомини про Каменяра, які навіть захотілося проілюструвати. За цю роботу взялася молода київська художниця Юстина Якимяк».

У своєму виступі авторка передмови також зазначила, що ці машинописи були частиною більшої праці. «І хоча ці спогади охоплюють орієнтовно 1905-1908 роки, але я припускаю, що Тарас Франко написав їх під час роботи над книгою «Про Батька» (1956р.). Це однозначно частина більшої роботи, про що свідчить нумерація сторінок від 1 до 19, поставлена друкарським способом, і є загальна нумерація від 250 до 268, поставлена олівцем синього кольору рукою Тараса Франка».

Своєю чергою професор Львівського університету Ярослав Гарасим, який написав післямову до спогадів, зазначив, що актуальність збірки для нинішнього читача є особливою. «Вдумливий аналіз основ нашої суспільності демонструє, що глибока освіченість і широка ерудованість перестали бути такими цінностями, які сприяють успішному розташуванню у верхній частині ієрархії сучасного українського соціуму чи надають перевагу у процесі відбору ефективних державних менеджерів».

Захід відбувся за підтримки Інституту франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка.



Наші партнери