Оголошення лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка 2019

28-30 червня 2019 року, у Віденському університеті (Австрія) відбудеться засідання Міжнародного журі, в ході якого буде названо імена Лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2019 року у двох номінаціях.

У номінації  «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» на розгляд журі представлено:

  • монографію «Пізнай самого себе». Неоплатонічні джерела у творчості Г. С. Сковороди» доктора філології Міланського університету МАРІЇ ГРАЦІЇ БАРТОЛІНІ (Італія);
  • монографію «Imperial Urbanism in the Borderlands» доктора філософії університету Торонто СЕРГІЯ БІЛЕНЬКОГО (Канада);
  • монографію «Долітописна мовна історія українців» професора Інституту філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка КОСТЯНТИНА ТИЩЕНКА (Україна).

У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук» на здобуття Премії претендують:

  • монографія «Война цивилизаций: Социокультурная история русского похода Наполеона» професора Українського католицького університету ВАДИМА АДАДУРОВА (Україна);
  • монографія «U progu modernizacji. Ruskojęzyczne drukarstwo bazyliańskie XVIII wieku» професора Варшавського університету ІОАННИ ҐЕТКИ (Польща);
  • монографія «Українці і поляки на Наддніпрянщині, Волині й у Східній Галичині в ХІХ-першій половині ХХ ст.» професора Львівського національного університету ім. Івана Франка БОГДАНА ГУДЯ (Україна).

Відповідно до Положення про міжнародне журі, у ході засідання кожну наукову роботу має реферувати член журі у формі наукової доповіді. Члени журі обговорюють подані на здобуття Премії роботи в ході наукової міждисциплінарної дискусії з аналізом вірогідності, обґрунтованості та опонування доповідачеві.

Роботи лауреатів Премії мають відповідати позиції Івана Франка, яку він висловив при житті: «ця праця наскрізь критична, діло холодного розуму, натхнена великою ідеєю одноцільності і своєрідності…»

Визначаючи лауреатів члени Журі керуються власними знаннями, оцінюють професійну компетентність у науковій галузі та міжнародний рівень наукових досягнень. Порівняння наукових робіт відбувається на міждисциплінарних засадах. У номінації «за визначний особистий внесок у розвиток соціально-гуманітарних наук» також оцінюється індивідуальний внесок автора наукової роботи у розвиток соціально-гуманітарних наук.

Рішення щодо визначення Лауреата Премії приймається у ході таємного голосування, у бюлетенях для якого зазначаються усі три наукові роботи-номінанти однієї номінації.

Захід проводить Міжнародний фонд Івана Франка за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та в партнерстві з Інститутом славістики Віденського університету (Австрія).



Наші партнери