У Фонді Франка переконані, що Премія його імені стане престижною у світі

Міжнародна премія імені Івана Франка вже невдовзі здобуде високий престиж і матиме не менш вагому фінансову складову, що дозволить їй дорівнятися до Нобелівської.

Таке переконання висловив у п’ятницю Ігор Курус – директор Міжнародного фонду Івана Франка – під час прес-конференції в Укрінформі.

“Нобелівська премія не одразу стала такою відомою і бажаною, як сьогодні. Хоча очевидно, що вона мала певні фінансові основи для того, щоб будувати грошовий фонд. Премія Франка також має певну основу, хоч і не таку потужну, як Нобелівська. Тому що у нас серед засновників немає розробників ядерної зброї і відомих хіміків, а все – гуманітарії. Але з часом, років за 5, за 10 ми піднімемо грошовий фонд, і він буде набагато вищий. Ми прагнемо до того, щоб грошова винагорода була не менша, ніж Нобеля. Якщо ми досягнемо цього за 50 років, а не за 100, як Нобель, це теж буде успіх”, – сказав Курус, відповідаючи на запитання кореспондента агентства. 

765490_200

Водночас він підкреслив, що за перший рік існування премії вдалося проламати стіну недовіри серед західних вчених і “процес пішов” – зкожним роком про неї більше говоритимуть, вона ставатиме більш престижною і відповідно ростиме грошова винагорода.

“Нам важливо, щоб прихильниками преміїстало широке коло науковців, які є лідерами думки в своїх країнах. Вони поїдуть в свої університети і розкажуть про наші дискусії колегам. Таким чином, інформація про Україну зацікавить більше людей, і завтра уважніше приглядатимуться до того, що відбувається в Україні – не через призму Майданів, Чорнобильської аварії чи футболіста Шевченка, а через призму Франка, науки України”, – зазначив Курус.

Він додав, що Фонд Франка поширює інформацію про премію, що дало змогу залучити до співпраці кілька потужних університетів з Канади. Також Фонд має підтримку Світового конгресу українців, який є провідником україністики в світі.

630_360_1460643295-9592

“Зараз у нас період, коли ми будемо, як торік, розсилати листи в усі університети світу. Минулоріч нам вдалося отримати членів Номінаційного комітету від Японії аж до Канади. І члени комітету, й експерти з Міжнародної ради також пропагуватимуть премію, і ми отримаємо роботи і з цих країн. Нам, як науковцям, вдасться розбити кригу неправди про Україну, яка сьогодні продукується Росією”, – підкреслив директор Фонду.

Читайте також: Фонд Івана Франка оголосив про початок прийому робіт на здобуття Міжнародної премії

Володимир Бугров, член правління Фонду, проректор Київського національного університету ім. Т.Шевченка, додав: “У будь-якій справі, яка стосується науки, дуже важлива довіра. Вона грунтується на дотриманні певних процедур. У премії ми маємо своєрідне “сито”, яке дозволяє досягнути верхнього щабля найдостойнішим – як і у випадку з Нобелівським комітетом. Звісно, це тяглий процес, але з самого початку треба задавати найвищі критерії”.



Наші партнери